Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. комисар Николай Хаджиев: Охранителите на склада с машините за гласуване са проверени

От 8 март ще работи денонощна телефонна линия и имейл за подаване на сигнали за нарушения, свързани с изборите

Гл. комисар Николай Хаджиев
Снимка: Радио Благоевград

"Машините за гласуване се съхраняват в склад, охраняван от жандармерия и достъпът до помещението се контролира. Периодично се подават списъци с лица, които биха имали достъп до склада, те се проучват и едва след като бъде потвърдена тяхната надеждност, са допускани до помещението". Това заяви пред БНР главен комисар Николай Хаджиев, директор на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), във връзка с изказвани от политици съмнения, че сред охранителите на складовото помещение с машините за гласуване на предстоящите избори има и лица с криминални досиета. 

Представители на МВР, ЦИК и фирмата, която доставя машините, са в непрекъсната комуникация, обясни директорът на ГДНП.

Към момента не са постъпвали в МВР сигнали за подготвяни престъпления срещу изборните права на гражданите, съобщи гл. комисар Хаджиев.

"От 8 март ще започне да функционира денонощна телефонна линия и имейл за подаване на такива сигнали. Те ще бъдат публикувани на страницата на министерството. Тези сигнали ще бъдат обработвани в пряка координация с прокуратурата и под неин надзор. Ако се съберат годни доказателства за предоставяне на прокуратурата, това ще бъде направено. МВР започна с подготовката на предстоящите избори още в началото на януари", обяви той.

МВР има и свой апарат за придобиване на информация и наблюдава контингент от лица, които са активни по време на избори, заяви директорът на ГДНП:

"Осъществяваме превенция за недопускане на такива престъпления. ... Едно е да знаеш, а друго е да можеш да го докажеш и да събереш доказателства. И тук е нашата роля - събирането на доказателства". 

Над 5500 служители на МВР са се ваксинирали до момента, съобщи главен комисар Николай Хаджиев и уточни:

"Всички извънредни дейности на служители на МВР, свързани с охрана на подвижни секции и на нормални избирателни секции, са обезпечени. Полагането на извънреден труд се заплаща". 

Интервюто на Диана Янкулова с гл. комисар Николай Хаджиев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.