Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъде съборена част от крепостна стена в Созопол

Част от  крепостна стена  в Созопол ще бъде съборена след  решение на Районния съд в Бургас. От община Созопол поясняват, че предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертиза на вещо лице по делото посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник крепостна стена, а процесната е новоизградена по проект от нивото на крайбрежната алея без да представлява възстановка на основи на такава от Античността или Средновековието.

Собственик на малък семеен ресторант, пред  чийто обект  са спорните  6,5 кв. метра,  печели на първа инстанция след като е възпрепятстван да работи, а според недоволните  съвременният градеж е навлязъл и в частен имот.  Кметът Тихомир Янакиев пояснява:

"Има съдебно решение по заведено преди четири години дело. Площта, за която става дума е  6-7 метра, все пак е част от тази стена, друг е въпросът как е била направена. Съдът е преценил, че по начина, по който е изградена там, е било незаконно, аз не съм разследващ орган, за да ги разследвам тези неща.  За самото събаряне  се  прави  проект, тъй като то също представлява строително-ремонти дейности и  се съгласува с НИНКН".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.