Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвете за бебе - национална инициатива за ин витро зачеване

Снимка: Здравка Маслянкова

11 български града днес се включиха в младежката благотворителна инициатива за набиране на средства, с които да бъдат подпомогнати двойки с репродуктивни проблеми. Във Велико Търново десетки граждани направиха дарения и получиха цветя.

Кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ започна от Велико Търново преди три години по инициатива на "Ротаракт клуб" и фондация „Искам бебе“ и днес е национална, поясни Михаела Маркова от младежите организатори:


„Правим го първо, за да дадем гласност за проблема, който не е незначителен, и да помогнем на двойка, която да се пребори с репродуктивните проблеми“.  

По данни на фондация „Искам бебе“ 145 хиляди български семейства вървят по трудния път в борбата с репродуктивните проблеми, за да имат свое дете. Не по-маловажен е и демографският проблем в България: 

В последните 30 години сме с отрицателен прираст. Трябва да се насърчават такива благородни каузи и като цяло детераждането“. 

Десетки великотърновци оставиха пари в дарителницата, а в знак на благодарност получиха рози, лалета и малки саксии с цветето „Дървото на живота“. 

„Трябва винаги да помагаме, с каквото можем“. „Едно цвете е добър жест към дамата, така че защо да не направим две добрини в едно“. „Все пак всички сме минали от там, имаме нужда да се подкрепяме и да си помагаме“, споделиха великотърновци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна