Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста на екоактивисти в София

| обновено на 08.03.21 в 19:58
Снимка: БГНЕС

Природозащитници излязоха на протест пред екоминистерството срещу изграждането на инсталации за горене на отпадъци. Представители на сдруженията „За Земята“ и „Дишай, Девня“ настояват за цялостна промяна в управлението на отпадъците в страната, за спиране на проектите и инвестиране на средства в рециклиране и ефективно разделно събиране.

Конкретният повод за недоволство са инвестиционни намерения за нови съоръжения в Девня и търгът за избор на изпълнител на Софийския инсинератор, който ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на гориво, добито от битови отпадъци. Първата от двете планирани за днес демонстрации, бе насрочена за 08:30 часа.  

Индустриалният град Девня се превръща в място за горене и складиране на отпадъци, алармира Ваня Захариева от сдружението „Дишай, Девня“.

„Затова сме тук, за да кажем „стоп“, Девня не е долина на боклука“.

Недялко Драганов е жител на Девня. Ситуацията в индустриалния град описва така:

„Кварталът, в който живея, се намира в горна точка крайна - оттам се вижда в низината, където са завоите, синя мъгла, отрови и всякакъв вид химически вещества и комини, които бълват сив, бял и жълт пушек.“

Гражданите настояват:

„Искаме чист въздух за нас, за нашите деца“.

Междувременно в столицата тече процедура за избор на изпълнител на проекта за бъдещия инсинератор на площадката на ТЕЦ - София, въпреки че срещу изграждането на съоръжението се водят съдебни дела, коментира Десислава Стоянова от „За Земята“:

„Една такава инсталация само ще допринесе за микса от замърсители, които имаме вече в града“.

Предвижда се строителните работи да започнат през лятото, въпреки че срещу проекта има заведени съдебни дела заради некачествена и непълна екологична оценка, посочва  Данита Заричинова от „За Земята“.

„Беше отложено делото, тъй като трябваше нови вещи лица, нови експертизи, което означава, че всъщност този, който спечели търга ще почне проект, който всъщност може да няма разрешително“.

Вечерно протестно шествие тръгна в 18:00 часа от Министерството на здравеопазването към МОСВ. С възгласи и плакати с надписи "Не горете нашето бъдеще" и "Девня не е долината на боклука" протестилащите граждани тръгнаха от площад "Света Неделя" по булевард "Мария Луиза". Шествието завърши пред сградата на екоминистерството, където за втори път днес граждани изразиха недоволството си срещу складирането и горенето на отпадъци в Девня

Според екоактивистите съоръженията за изгаряне на отпадъци крият здравни рискове и предизвикват атмосферно замърсяване.

Данита Заричинова от „За земята“:

„В Девня се изгарят вече отпадъци в циментовия завод, включително вносни такива, а пък в София има проект да се построи огромен инсинератор, който, освен че ще повлиява на здравето и на въздуха, е едно огромно разхищение на публични средства“

Проектът за софийския инсинератор, който трябва да бъде построен на площадката на ТЕЦ – София, е на стойност 350 милиона лева, коментира Десислава Стоянова от екологичното сдружение:

„Ние сме взели заем от Европейската инвестиционна банка за неговото построяване. Имаме 184 милиона лева от Европейската комисия“, безвъзмездна финансова помощ, която екоактивистите призовават да бъде инвестирана в инсталации за рециклиране и компостиране, вместо да се строи инсинератор.

Изграждането на софийския инсинератор се очаква да започне през юли тази година. "Въздухът е достатъчно мръсен, за да се задушаваме допълнително", коментираха протестиращи.

Ваня Захариева от „Дишай, Девня“ допълни:

„Желаем строг контрол върху замърсителите, а не само на хартия, спиране на вноса на отпадъци за изгаряне“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!