Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Очаквам коронавирусът да придобие сезонен характер

| обновено на 08.03.21 в 16:25
проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

На днешния ден преди една година в България бяха отчетени първите случаи на заразени с коронавирус. Оттогава досега у нас потвърдените случаи са над 260 000.

Covid-19 вероятно ще придобие сезонен характер през следващите години, смята проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса:

„Обикновено такива пандемии около две години обикалят света, след което има една вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер, в края на есента началото на зимата, мисля, че коронавирусът ще придобие ендемичен характер, ще се явява в отделни колективи, семейства в следващите години, но няма да има този масов характер на епидемия и пандемия“.

Той призова за разумно поведение и спазване на противоепидемичните мерки, за да не се повтори пикът на заболеваемостта, който беше достигнат при втората вълна през ноември 2020-а година.

В предаването "Нещо повече" проф. Кантарджиев коментира дали ваксините срещу Covid-19 ще станат ежегодни:

"В момента няма циркулация на такъв вариант на коронавируса, който да е достигнал до епидемично разпространение, който да изисква нова ваксина. Ако е необходима нова, в рамките на седмица фирмите, произвеждащи ваксините, използвани сега, са в състояние да подготвят ваксина срещу такава мутация".

По думите на проф. Тодор Кантарджиев при възникване на нов вариант, който да има епидемичен размер, може би ще се наложи трето ваксиниране през есента.  

Интервюто на Георги Марков с проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна