Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Израел и Гърция подписват меморандум за свързване на електропреносните си мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър, Израел и Гърция навлизат в нова фаза на енергийното си сътрудничество. Днес в Никозия те подписват Меморандум за разбирателство за проекта „ЕвроАзия Интерконектор”, който ще свърже електропреносните мрежи на трите страни.

Тристранното споразумение за сътрудничество, което се разглежда като последната стъпка преди започване на строителството на трансконтиненталния подводен електропровод, ще бъде подписано на церемония в Никозия от кипърския и израелския енергийни министри – Наташа Пилиду и Ювал Щайниц, а гръцкият им колега Костас Скрекас ще се присъедини към тях чрез видеовръзка от Атина.

„ЕвроАзия Интерконектор” е проект за електрическа взаимовръзка между Израел, Кипър и остров Крит чрез подводен кабел за захранване и свързаната с него инфраструктура.

Бъдещият подводен електропровод е с дължина от 1208 километра. Той е с мощност от 1000 мегавата на първия етап от изграждането му, която ще се удвои във втората фаза от влизането му в действие.

Трансконтиненталната електрическа връзка е призната за „проект от общ интерес” за ЕС.

Тя отговаря на изискванията на новата „Зелена сделка” на Европейската комисия и през април ще кандидатства в новия кръг за европейско финансиране.

Бъдещият електропровод ще сложи край и на енергийната изолация на Кипър, който е единствената държава-членка, несвързана в енергийната мрежа на Евросъюза.

От Никозия министрите Пилиду и Щайниц ще отпътуват заедно за Кайро, където утре ще участват в първия официален съвет на министрите на новата регионална междуправителствена организация „Източносредиземноморски газов форум”, чийто устав влезе в сила от 1 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!