Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рут Колева: В нормална икономическа среда музикалният бизнес е печеливш

Рут Колева
Снимка: БГНЕС

Обединени или разединени са българските музиканти след обещанието за финансова помощ от държавата? 

Около 1000 музиканти следва да получат по 4 350 хиляди лева, или 5 минимални работни заплати, като антикризисно подпомагане заради невъзможността да упражняват професията си. Мярката бе обявена след оповестяването на отворено писмо на гилдията.

Масово сме страшно обединени и това за първи път се случва абсолютно безпрецедентно“, декларира певицата Рут Колева в интервю за БНР.

„За първи път виждам такова чувство за взаимопомощ в нашата гилдия, в която просто искаме да помогнем на всички, които са около нас.“

Част от хората са приели прессъобщението на властта като предизборен жест. Според Рут Колева обаче това не е така, тъй като кампанията се води вече една година.

„Дълги месеци бяхме прехвърляни от една институция на друга и не ни беше обръщано внимание. Това е плод на едногодишна работа. Музикантите, ние сме спрени от правото да работим от март миналата година“, припомни тя в предаването „Преди всички“.

В нормална икономическа среда музикалният бизнес е добре работещ, печеливш бизнес, отбеляза Колева.

Звездите са 50-100 човека. Останалите 900-1000 са тези, които са част от тази индустрия и движещата й сила през последните 20-30 години, хора с много голям опит, които просто не са в центъра на вниманието“, изтъкна Рут Колева.

„Това, че един сектор е изпаднал в криза заради наложените мерки от държавата, която ти забранява да практикуваш професията си, не значи, че тази индустрия трябва да бъде изтрита, затрита“, коментира Колева.

Според нея анонсираната помощ е „много малка подкрепа за този бранш, който е абсолютно незащитен от всички други механизми на държавата, които подпомогнаха абсолютно всичко останало“.

Рут Колева определи програмата на Министерството на културата от миналата година за подпомагане на артисти на свободна практика като „инжекционна помощ за социално слабите артисти на свободна практика, не за работещите музиканти“.  

Според Колева е изключително важно занапред да се направи категоризиране на сектора.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени