Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Добрева – истории от личния музей

Яна Добрева в студиото на предаването
Снимка: Божидар Любенов

„Животът е красив, животът е хубав, когато сме благодарни за всеки един изживян момент... Когато се стремим да бъдем добри и отговорни към себе си и света около нас… И да продължаваме напред, каквото и да ни се е случило и колкото да ни е трудно...“ Това сподели Яна Добрева в студиото, малко преди началото на ефира на предаването.

В една от рубриките на предаването „Истории от личния музей“, тя разказва истории от личния си музей. Яна Добрева е известен български драматург и отговорен редактор на Екип „Драматургични форми“ към програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Като дете на известни актьори – Нина Стамова и Илия Добрев – отблизо е имала възможност да проследи как се ражда една роля и какво може да даде и какво може да отнеме театърът. Това е средата, в която израства и която определя нейния житейски избор, нейната съдба.

Яна Добрева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на много театрални пиеси, които са част от репертоара на български и чуждестранни театри. Някои от творбите са отличени на международни конкурси. Пиесата „Да поиграем на челик“ печели конкурс за драматургия в Германия, а „Боровинкова тишина“– драматургичнен конкурс във Франция. Други нейни по-известни пиеси са „Омагьосани“, „Пясъчен пъзел“, „Топлината през ноември“, „Боже! Крокодили!“, „Милост за мама“, „Драскотини от дъжда“...

Яна Добрева е отличена и с много награди за драматургия. Министерството на културата я удостоява с грамота и почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“, за принос към развитието на българската култура. През 1999 г. от международна фондация „Гео Милев“ получава националната награда за ярки постижения в съвременната българска драматургия. А през 2003 година печели и националната награда за съвременна драматургия, на името на Иван Радоев.

Част от разговора с Яна Добрева е и за радиотеатъра – като един своеобразен музей на гласове и таланти, образи и съдби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна