Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свободно прелитащи глави“ – изложба на Чавдар Гюзелев

Снимка: rakursi.com

Галерия „Ракурси“ представя новата самостоятелна изложба на художника Чавдар Гюзелев, която има интересното провокиращо заглавие: „Свободно прелитащи глави“ (идеята за това заглавие идва от Явор Гърдев, който често открива негови изложби).

Експозицията включва произведения в две посоки – голямо-форматни литографски отпечатъци, в техника лави, с тези реещи се глави и свободни като валенция образи и предмети. И другата част – изчистени от човешко присъствие живописни платна, пречупени през заниманията му в театъра, сценографията.

Чавдар Гюзелев прилича на електрон – никога не е на едно и също място в изкуството и живота си. Но творбите му винаги стоят на границата на реалността и фикцията, винаги с една деликатна присъда над еснафщината, уродливостта, деформацията и отчуждението. Особено въздействащи са трите платна „Ореол“, „Предчувствие“ и „Архитекта“.

Изложбата на Чавдар Гюзелев „Свободно прелитащи глави“ в някаква степен е юбилейна – тези дни той навършва 60 години. Трябва да се отбележи и това, че тя е подкрепена от програма „Култура“ на Столична община.

Обикновено изложбите на Чавдар Гюзелев се откриват със слова от Явор Гърдев или Георги Лозанов. Но сега за тази юбилейна колекция неговият брат Ясен Гюзелев, също известен художник, илюстратор е предложил той да каже няколко думи на откриването на изложбата. Ето редове от това слово: „Чавдар е ерудиран, спонтанен, понякога невъздържан, интелигентен, естет, изпада във възторг от красивото, но е във война с грозното и това, което е неправилно според него… Той е много чувствителен, сам казва за себе си: „Толкова съм чувствителен, че сякаш живея със смъкната кожа.

В звуковия файл чуйте как Чавдар Гюзелев представя идеите си и решението за тези две посоки в изкуството си, създавани през последно време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна