Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: Излизането на ФИДЕС от ЕНП е симптоматично за кризата в ЕС

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС

"Напускането на ФИДЕС на ЕНП е симптоматично за кризата в ЕС, която се вижда и по други въпроси. Това касае основни въпроси, засягащи идеологически позиции". Това каза пред БНР Валентин Радомирски, дипломат и международен анализатор, в коментар на решението на партията на Виктор Орбан (ФИДЕС) да напусне политическата група на Европейската народна партия

"В края на февруари бяха предложени нови правила за членове на ЕНП, в които се казваше, че ако отделен член на коалицията извърши някакво нарушение, клеветящо ЕНП, цялата партия подлежи на наказание, включително и изключване. Два дни след това предложение, унгарският премиер и ръководител на ФИДЕС Виктор Орбан написа едно писмо до лидера на ЕНП и обяви, че ще напусне коалицията. В писмото се казваше, че партията му ще напусне ЕНП, ако бъдат приети новите правила за отстраняване на отделни членове", обясни дипломатът.

По думите му Орбан е подчертал, че колективната отговорност може да се превърне в инструмент за борба срещу отделни партии в коалицията: 

"Почти еднозначно Орбан твърди, че се създава репресивен инструмент срещу една партия в коалицията, така че тя да се подчинява на брюкселското ръководство. Това представлява много сериозен принципен въпрос от идеологическо естество, който заплашва структурата на Европейския съюз. Тъй като през последните 20 години ЕНП има доминираща позиция и определя много от политиките на ЕС".

Според анализатора бъдещето на ФИДЕС е трудно да се прогнозира, но е сигурно, че ако образува нова група в ЕП, тя ще е дясна и ще е образувана от партии, които са патриотични в националните си политика:

"Доколко обаче ще напаснат външните си политики, това за мен е големият въпрос".  

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Радомирски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна