Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето британки са загрижени за равенството между половете

Проучването показало, че при пандемията имало по-голяма вероятност британките да бъдат пуснати в принудителен отпуск.
Снимка: БТА

По повод на 8 март британският вестник „Гардиън“ помества проучване, което показва, че повече от половината британки са загрижени за равенството между половете, смятайки че има връщане към положението от 70-те години на миналия век.

След година, в която бе много по-голяма вероятността жени да бъдат пуснати в принудителен отпуск, да бъдат съкратени и да понасят тежестта на обучението на децата си вкъщи заради пандемията, жените се притесняват все повече за бъдещето си, показва проучването на интернет форума Mumsnet.

Основателката на Mumsnet Джъстин Робъртс казва за „Гардиън“, че в ден като днешния, в който учениците се връщат в класните стаи става ясно, че 70% от майките са участвали в по-голямата част или изцяло в онлайн обучението на децата си.

Три четвърти от анкетираните жени са споделили, че за съпрузите им е било много по-лесно да продължат без прекъсване да работят.

„Това проучване рисува доста депресираща картина за неравенството между половете, което се задълбочава още повече по време на пандемията, в която жените едва успяват да се справят“, заключава Джъстин Робъртс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна