Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровската областна болница година след първия пациент с Covid-19

Снимка: PIxabay

Измина една година от регистрирането на първите случаи на Covid-19 у нас. В нощта на 7 срещу 8 март стана известно, че двама души са дали положителни проби за коронавируса - мъж на 27 години в Плевен и жена на 75 години в Габрово. Тогава не знаехме какво ни очаква, а година по-късно не сме наясно докога ще продължи. 

След обявяването на първите случаи на Сovid-19 на брифинг в полунощ на 8 март, болниците в Габрово и Плевен, в които се лекуваха пациентите, дали положителни проби, бяха поставени под карантина. В двата града бяха забранени масовите прояви, а учебните и детските заведения - затворени.

Никой от нас не знаеше какво ни очаква и колко ще продължи. В болниците започнаха да се организират от нулата, без да са подготвени за лечението на заболяването. Кризата оголи пробойните в системата. 

В болницата, която пое основната тежест в лечението на пациенти от цялата област, недостигът на персонал беше основният проблем. Едва една-две сестри започват работа на година, а тези, които се пенсионират и напускат системата, са в пъти повече. Свободните позиции за медицински специалисти са близо 30, посочи директорът на областната болница в Габрово д-р Минко Михов.

Сега той се надява да не се повтори пикът от последните месеци на 2020-а година. В последните седмици обаче тенденцията е към плавно увеличаване и хоспитализираните с коронавирус сега са 35 души.

„Вече знаем как да работим“, обобщи д-р Михов година след регистрирането на първите случаи на Covid-19. Освен това половината от лекарите и медицинските сестри вече са преболедували или са се ваксинирали.

Covid промени и делниците, и празниците ни, без да знаем докога ще е така – тази неизвестност и новините за разпространението на вируса и неговите варианти тревожат хората, но за настроението им помага слънцето навън.

На творците пандемията отне възможността за изява. За габровския скулптор Адриан Новаков кризата е пречка за публичните му проекти, но не и за всички останали. Продължава да работи и да си задава въпроса какво се случва на човечеството и защо?

Репортаж на Велина Махлебашиева  в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна