Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Далаклиев и Божидар Аврамов с медали от "Рамус София Оупън"

Едно от най-големите състезания в света „Рамус София Оупън“, което се оказа и последната международна таекуондо проява преди пандемията, даде рестарт на международните турнири от световния календар по олимпийско таекуондо в София.

Най-добрите състезатели на планетата се впуснаха в битки за медалите, които носят точки за класиране на олимпийските игри в Токио. В конкуренцията на над 50 олимпийски, световни и континентални медалисти българите успяха да извоюват два бронзови медала – за Владимир Далаклиев и за Божидар Аврамов.

Влади Далаклиев победи национални състезатели на Полша, Сърбия и Гърция. Поради контузия във втората среща Влади не излезе за полуфинала. Треньорският щаб реши да го съхрани и да може да се възстанови за европейското първенство другия месец в София.

"София Оупън тази година беше изключително сложен турнир, тъй като доста време нямаше състезания и всеки искаше да провери своето ниво. Всеки искаше да спечели точки за ранглистата. Имаше много олимпийски медалисти, много силни състезатели от всички точки на света. Това е показателно за развитието на нашият спорт в България и то благодарение на Българската федерация по таекуондо. За мен този турнир беше труден. До момента имах само едни официален мач в Иран и ми трябваше едно вработване.  Трещите ми минаха трудно, противниците ми бяха доста неудобни. Още в първия мач получих две контузии. Едната беше на ръката. Наложи се след втория мач да ми зашият раната, защото много кървеше. По-големият проблем беше десният ми крак. В първата среща нанесох много силен удар и бях блокиран с непозволен удар с коляно. Преди това имах болки в глезена и това ме довърши. Стиснах зъби и се опитах да вляза в зоната на медалите. Радвам се, че успех да го направя. Следващата ми среща беше срещу световният шампион Брадли Синден. Той е втори в олимпийската ранглиста. Много силен състезател от британската школа. Не можех да си позволя да изляза на един крак срещу него и да не съм на 100 процента готов, за това с треньорите решихме да не продължавам в състезанието, за да не се усложни травмата ми. Утре заминаваме на трети пореден лагер. Заедно с националите на Иран ще се подготвяме на Спортпалас, надявам се де се възстановя и да успея да се подготвя за европейското първенство и за олимпийската европейска квалификация", сподели пред БНР Владимир Далаклиев - бронзов медалист от световното първенство през 2017 година.



Божидар Аврамов направи много силни битки, като по пътя към медалите отстрани националите от Полша, Албания и актуалния европейски шампион от Хърватска Ловре Бречич. На полуфинала Божидар водеше до последно срещу испанец, но допусна обрат в края на срещатата.

В последните години „Рамус София Оупън“  се превърна в едно от най-големите и силни първенства и се радва на сериозен международен интерес. Тази година се включиха над 700 участници от 50 държави. За силната конкуренция на тази надпревара говори и фактът, че доста олимпийски и световни медалисти останаха извън призовото класиране този път.

Организаторът Димитър Михайлов сподели, че е получил поздравления от всички ръководители на отбори за куража да организира успешно първото международно състезание след пандемията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени