Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Великолепната женска седморка“ – шест филма на жени режисьорки

По случай Международния ден на жената 8-и март сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация представят шест утвърдени български режисьорки и една продуцентка в традиционно оценяваното като „мъжко” изкуство на киното. В рамките на проекта „Великолепната женска седморка“ са подбрани филми, които засягат важни теми около правата на човека, международното право, джендърното равенство, наркотиците, неофашизма, дискримнацията срещу ромите и ромското образование. 

Освен режисьорките на шестте филма в дискусиите ще участва и продуцентката Росица Вълканова, осъществила повечето филми на Иглика Трифонова и Ралица Петрова – продуцент с много копродукции в българското кино през последните 10 години. Шестте онлайн прожекции започват от 9-и до 14-и март и ще бъдат последвани от дискусии с авторките им.

За достъп до филмите и включване в дискусиите след тях е нужна предварителна регистрация. Регистрираните гости ще получат линк и парола за всеки филм 24 часа преди началото на дискусията.

Филмите са “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова, “Безбог” на Ралица Петрова, „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Ирина“ на Надежда Косева, „Кеймбридж“ на Елдора Трайкова и "Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова. 

Чуйте повече за минифилм феста от Юлиана Методиева, създател на сайта „Маргиналия“, и продуцента Росица Вълканова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени