Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Covid помощта на Байдън ще помогне за "много силен" икономически подем

Джанет Йелън, шеф на Фед

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви в понеделник, че пакетът антикризисна помощ на стойност 1,9 трлн. долара на президента Джо Байдън ще осигури достатъчно ресурси, за да подпомогне едно "много силно" икономическо възстановяване на САЩ. Тя обаче допълни, че тази спасителна програма няма да отговори на дългогодишните проблеми с неравенството.

"Това е законопроект, който наистина ще осигури на американците облекчението, от което се нуждаят, за да преодолеят пандемията, и очакваме ресурсите тук наистина да подхранят много силно икономическо възстановяване", каза Йелън в интервю за MSNBC.

Тя повтори очакванията си, че финансовият пакет ще позволи на Съединените щати да си върнат на нивата на "пълна заетост" от преди коронавирусната пандемия до следващата година.

Джанет Йелън също така каза, че все още ще има дългогодишни проблеми с неравенството в икономиката, които трябва да бъдат решени чрез допълнително законодателство. Администрацията на Байдън се съгласи да се откаже от общо увеличение на минималната заплата до 15 долара на час като част от антикризисния пакет, но в същото време администрацията планира да се стреми да направи това поотделно и да предложи трилиони долари за инвестиции в инфраструктура, образование и научни изследвания.

Запитана за инфлацията, ако увеличените разходи доведат до твърде прегряваща икономика, Йелън отговори, че не очаква това да се случи, но "има много рискове, пред които е изправена тази икономика".

"Ако фискалните стимули доведат до инфлация, има инструменти за справяне с това и ние ще следим отблизо този показател", каза Йелън.

В края на миналата работна седмица Джанет Йелън отбеляза, че не смята, че по-високата дългосрочна доходност на държавните облигации е знак за инфлационни опасения на финансовите пазари, а знак а очакваното възстановяване на икономиката на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна