Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария затяга Covid мерките, Англия ги облекчава

С отварянето на училищата в Англия от днес започва постепенното облекчаване на строгите ограничения заради коронавируса.
Снимка: БТА

В Унгария от днес влязоха в сила още по-строги противоепидемични ограничения с цел да бъде предотвратена мощна трета вълна на коронаепидемията.

До 7 април, освен гимназиите, затворени ще бъдат вече и началните училища и детските градини. За 2 седмици затварят и всички магазини с изключение на хранителните, както и аптеките и бензиностанциите.

Словакия получи от Франция дарение от 15 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“. Властите там са потвърдили, че в страната е наличен вече южноафриканският щам на коронавируса. С 24 на 100 000 души на база 14 дни Словакия е страната с най-голяма смъртност, свързана с Covid-19, в света.

Здравните власти в Италия одобриха като безопасна и достатъчно ефективна ваксината на „АстраЗенека“ за хората над 65-годишна възраст. Една пета от всичките 6 и половина милиона дози ваксини, получени досега в Италия, са от „АстраЗенека“. Миналата седмица властите блокираха износ на 250 000 дози от препарата на тази компания, произведени край Рим, за Австралия.

В Англия тенденцията е към облекчаване на мерките. Днес децата там се завърнаха в училищата за първи път от началото на януари. 23 милиона британци са получили поне по една доза от ваксините срещу коронавируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени