Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравните власти в САЩ: Напълно ваксинираните хора могат да се събират на закрито без маски

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) публикуваха в понеделник актуализираните си насоки за коронавирусната пандемия, според които се вярва, че сега е безопасно напълно ваксинираните срещу Covid-19 хора да се събират на малки групи без носене маски или мерки за социална дистанция на закрито.

Освен това ръководството на CDC казва, че хората, за които са изминали две седмици след последната ваксинационна доза, могат да се срещат и с неваксинирани членове на едно домакинство на закрито, ако това домакинство е ниско рисково. Напълно ваксинираните американци също така не се нуждаят от поставяне под карантина или тестване за Covid-19, след като са били изложени на коронавируса, стига те да нямат симптоми (ако са безсимптомни).

Въпреки това CDC все още не препоръчва напълно ваксинирани хора да осъществяват пътувания, които не са от съществена важност, и все още съветват всички хора да носят маски във всички обществени пространства.

Агенцията предупреди, че все пак трябва напълно ваксинираните хора да носят маски и да спазват социална дистанция, ако се събират с неваксинирани хора от повече от едно домакинство или посещавате неваксинирано лице, което е с повишен риск от тежко заболяване или смърт от Covid-19 или което живее с човек с повишен риск.

"Има някои дейности, които напълно ваксинираните хора могат да започнат да възобновяват сега в личния живот на собствените си домове", заяви директорът на CDC Рошел Валенски, цитиран от "Уолстрийт джърнъл" "Всички - дори тези, които са ваксинирани - трябва да продължат с всички стратегии за смекчаване, когато са в обществени условия", допълни той.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.