Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Семерджиев: Изпълнителските изкуства много трудно се преподават онлайн

Проф. Станислав Семерджиев в студиото на БНР
Снимка: Росица Михова, БНР

"В някои сфери на образованието може би е по-лесно да се премине в онлайн форма на обучение, но когато става дума за изпълнителски изкуства, където трябва да се работи и групово, е много трудно". Това каза пред БНР проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионните висши училища.

Той подчерта, че през годината на пандемията са научили много неща как да се справят от разстояние с различни процеси, което е било добре, но стресът, който студентите и преподавателите в НАТФИЗ са преживели, е изключително голям и не е приключил, защото продължават да наваксват това, което са пропуснали:

"За нас вчера приключи първият семестър, който обикновено завършва около Коледа. Ако се наложи отново да спираме, лятото ще бъде наше".

Проф. Семерджиев коментира негативно искането на Националното представителство на студентските съвети да бъдат намалени таксите за семестри, в които е имало предимно онлайн обучение:

"Напротив, дори трябва да се увеличат таксите, защото ние вложихме невероятни усилия в една ситуация, в която никой не беше подготвен за дистанционно обучение, в рамките на една-две седмици пренастроихме цялата система. Онлайн обучението допълнително натоварва преподавателите. Ако някой мисли, че трябва да се намаляват таксите, означава, че мисли, че проведеното обучение е било некачествено. Не съм сигурен, че студентите ни са на това мнение".   

Интервюто на Георги Марков с проф. Станислав Семерджиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени