Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: В Европа женският труд е средно 14% по-евтин от мъжкия

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Европа трудът на жените се заплаща средно с 14 процента по-ниско от този на мъжете", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщение пред Европейския парламент по повод Международния ден на жената. Тя определи това като "просто неправилно":

„Затова ние предлагаме европейска директива за прозрачност на заплащането. Тя е изградена на два прости принципа - една и съща работа заслужава едно и също заплащане, а за еднакво заплащане е необходима прозрачност. А жените трябва да знаят дали техните работодатели ги третират справедливо и когато това не е така, те трябва да имат правото да се борят и да получат това, което заслужават“.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова всички страни-членки да ратифицират Истанбулската конвенция. България е сред страните, които не са го направили.

"70 на сто от глобалната работна сила в здравеопазването са жени,  а те са изложени на първа линия в борбата срещу Covid-19, както и на риска да бъдат заразени", каза вицепрезидентът на Съединените щати Камара Харис:

„Днес световната криза, пред която сме изправени, показа пределно ясно приноса на жените и предизвикателствата, пред които те са изправени. И също, че светът ни просто не работи за жените така, както би трябвало. Covid-19 застрашава здравето, икономическото и физическото безопасност на жените навсякъде“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени