Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия даде съгласие за разкриване на 62 секции за вота на 4 април

Снимка: архив

Германия даде съгласие за разкриване на 62 избирателни секции в 51 населени места на територията на страната за провеждане на парламентарните избори на 4 април. 

Предвид практиката на германските власти по изключение се дава разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства за общо 62 избирателни секции в 51 населени места, което е безпрецедентно.

На последните парламентарни избори през 2017-а българските граждани гласуваха само в дипломатическите и консулските представителства, както и в офисите на почетните консули, а на избори за Европейски парламент през 2019-а -  в 24  секции в 21 населени места.

От германска страна изрично се посочва, че на местата, в които по изключение се дава съгласие за разкриване на избирателни секции, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване.

Най-много секции - 13 секции в 11 населени места ще бъдат разкрити в провинция Баден-Вюртемберг, следва Бавария с 11 секции в 9 населени места, включително 2 в генералното консулство в Мюнхен и 5 секции в 4 населени места  в провинция Хесен, включително две в генералното консулство във Франкфурт на Майн. В столицата Берлин секциите са 4 - 3 в българското посолство и една в българския културен институт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна