Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЕВР обсъди лицензи за борсова търговия с газ за две компании

| обновено на 09.03.21 в 12:48
Снимка: БГНЕС

Искането на държавното дружество „Газов хъб Балкан“ и на частната компания „Българска енергийна търговска платформа” да получат 35-годишни лицензи за борсова търговия с природен газ бе обсъдено в енергийния регулатор.

В рамките на заседанието изпълнителният директор на „Газов хъб Балкан“ Кирил Равначки заяви, че към края на миналата година регистрираните участници на борсовата платформа са били около 40:

„60 процента от тях са местни компании или големи индустриални предприятия, които се възползват от близостта на платформата, а останалите 40 процента представляват западноевропейски и европейски компании, които са с дългогодишен опит в търговията. В рамките на януари и февруари месец имаме нови трима клиенти, които също се възползват от услугите, които „Газов Хъб“ предлага“, каза Кирил Равначки, както и обясни, че търгуваните през „Газов Хъб Балкан" количества, посочени в заявлението, са се увеличили, но точните обеми не бяха посочени.

От своя страна Маргарита Найденова от частната компания „Българска енергийна търговска платформа“ посочи:

„Съгласно сключено споразумение за ползване на софтуер на платформата да се търгува газ, енергия селскостопанска и гориво на територията на България“.

Дали двете компании ще получат поискания от тях лиценз, ще стане ясно на 25 март.

От заявлението на „Газов хъб Балкан“, който е под шапката на „Булгартрансгаз“, става ясно, че от началото на миналата година на борсовия пазар като участници са регистрирани 39 потребители, а прогнозите са всяка следваща година те да нарастват с 10. Дружеството очаква различните такси, които ще плащат потребителите, да носят голяма част от приходите, и прогнозира, че 67 процента от потреблението на природния газ в България ще се търгува през борсовия пазар на синьо гориво.

Искането си за получаване на лиценз за борсова търговия „Газовият Хъб Балкан“ аргументира с това, че трябва да обезпечи работата на оператора на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“, който има издаден лиценз за 35 години. 

Целта на борсовата търговия е постигане на пазарна цена, която да  се основа на търсенето и предлагането.

От „Хъб Балкан“ посочват още, че в страната се очаква да бъдат издадени лицензи за пренос на природен газ и на други оператори на газопреносни мрежи. 

На отделно заседание ще бъде разгледано и искането на частната компания „Българска енергийна търговска платформа”. Тя  също е поискала 35-годишен срок на лиценза си. Дружеството предвижда за това време да адаптира своя бизнес според нуждите на потребителите и динамиката на пазара и постепенно да разширява вида на предлаганите продукти и подпомагането на търговията с природен газ в страната.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.