Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Филев: Тютюнопроизводителите без регистрация отглеждат незаконно тютюн

Около 10- 20 на сто от заетите в сектора не се вписват в Националния регистър

Снимка: Айше Лятиф

"Ако тютюнопроизводителите не се регистрират в Националния регистър, това ще означава, че те отглеждат тютюн нерегламентирано, незаконно и не спазват българското законодателство", коментира в "Преди всички" Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите във връзка с поредното искане на работещите в бранша да се удължи срокът за вписване в регистъра.
"Другата причина е, че регистърът не ги обременява с нищо, той играе ролята да стане ясно всяка година колко площи се засаждат с тютюн, колко са заетите в сектора за годината и какви количества заявяват, че ще произведат. Тези количества стават ясни, когато приключи изкупната кампания и търговските оператори дадат информация в базата данни за Министерство на земеделието, храните и горите".
БГНЕС
Филев посочи, че за момента има вписани около 3200 тютюнопроизводители:

"Ввсе още не знаем колко не са вписани, може би между 10 - 20 на сто не се вписват, но това ще им изиграе лоша шега" - поясни Цветан Филев.

"Защото очакваме решение от Европейската комисия финансовият инструмент, който прилагаме в България - преходна национална помощ за тютюн - да бъде продължен за периода 2023 - 2027 година, но с нова референтна година на производство - предложението е тя да бъде 2018 година - затова, тези,  които през 2017 не са се регистрирали, няма да могат да ползват финансовия инструмент", поясни още специалисът.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени