Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения

| обновено на 09.03.21 в 13:22
2
Снимка: пресслужба на МС

На работно съвещание в Министерския съвет с участието на Националния оперативен щаб е отчетено, че се запазва тенденцията към увеличаване на случаите на Covid-19 у нас и ако се наложи, ще бъдат затягани противоепидемичните мерки.

Няма да има колебание за налагането на по-строги мерки, ако това се наложи, заяви премиерът Бойко Борисов на съвещанието.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете тревожни данни по разпространението на коронавируса и обобщи.

„Продължаваме да се надбягваме с вируса, но ако тенденцията остане  трайна ще предложим ограничителни мерки такива, които да бъдат възприети от хората“.

Председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски допълни.

„Започваме много бързо да изчерпваме болничните легла и много скоро ще достигнем онзи връх, който имахме на 8 600 хоспитализации. Ние не можем да разчитаме, че тази пандемия ще се самоугаси. Трябва да има някакви мерки, за да се случи това нещо“.

Основната причина за настоящата ситуация е разпространението на британския щам като инфектираните се подмладяват.

Здравният главен инспектор Ангел Кунчев:

„Имаме примери на отделни училища в Благоевград с 13 болни учители едновременно, имаме персонал от детски градини в Хасково сериозно засегнат, което значи, че до известна степен трябва да фокусираме мерките и върху училищата, които играят своята роля за разпространение на вируса“.

Професор Тодор Кантарджиев допълни:

„Което изисква мерки, както в колективите, където има много деца, така и спазване на досегашните мерки, които за съжаление в последните седмици бяха неглижирани“.

Директорът на „Пирогов“ професор Асен Балтов потвърди, че ситуацията с младите заболели се влошава.

„Тенденцията е все по млади хора да бъдат приемани в болници в тежко състояние, което налага дори бързо поставяне на апаратна вентилация“.

Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план, докладва изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество доставки за месец март е триста хиляди дози. Очаква се потвърждение за още двеста хиляди.

Областните щабове имат права да предприемат мерки като забраняват училищните екскурзии например, да затварят заведения, трябва да се засили и контрола в моловете.

Колкото и да страдат финансите правителството няма да се поколебае да налага мерки, обяви ръководителят му.

„Не можем да поставим болниците под риск и натиск заради политически дивидент да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България“, каза Бойко Борисов.

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, каза още премиерът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия