Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 март, събота

Премиерата на „Уроци по немски“ на Павел Веснаков гледаме на София Филм Фест

Сцена от филма „Уроци по немски“
Снимка: siff.bg

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ ще бъде показан премиерно на 25-ия София Филм Фест на 13 март, от 20.30 часа в кино "Люмиер" като част от Международния конкурс на престижния кинофорум.

Филмът получи международно признание в края на 2020, когато изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор на кинофестивала в Кайро.

„Бях като бял лист хартия. И по време на работата Весняков нанасяше разни работи. Напълно му се доверих“, каза Вергов пред Радио София. – „Уроците във филма всъщност са много – по поведение, за раздяла, за любов, за това, как животът се случва, въпреки теб, уроци за истина…“

Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. Работи много и върху телевизионни сериали.

Игралният му дебют „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува.

„За мен филмът е като урок за това, как човек да съхрани идеалите си, въпреки предизвикателствата на живота. Сам не знаех колко личен и пророчески ще бъде той за мен. Всеки актьор вложи нещо свое. Филмът е своеобразна изповед“, заяви режисьорът.

Освен Юлиан Вергов, в „Уроци по немски“ участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

Катя Василева разговаря с Павел Веснаков и Юлиан Вергов за филма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна