Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия ще отговори на Кьовеши за делегираните прокурори

| обновено на 10.03.21 в 18:08
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 35-минутен дебат членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно решиха, че ще изпратят подробен отговор на въпросите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, свързани с българския подбор на европейски делегирани прокурори. На заседанието стана ясно, че Кьовеши е поискала допълнителна информация за някои от номирираните още на 25 февруари, но какво точно е питала и какъв ще е отговорът на съдебните кадровици, не беше съобщено, защото процедурата била конфиденциална.

"Процедурата е в ход и дума не може да става, че някои от номинираните е върнат или не е одобрен". Това беше уточнението, с което започваше изказването на всеки взел думата съдебен кадровик. Каза го при откриването и закриването на процедурата и обвинител №1 Иван Гешев:

"Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите, в един партньорски разговор, при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени".

Кадровиците решиха да отговорят на Лаура Кьовеши подробно за номинираните, но и за правилата, по които се е провела на наш терен процедурата дотук. Да приложат становища на участвалите в процедурата следователи, към избора на които по неофициална информация, имало възражения от офиса на Европрокуратурата. Да изпратят стенограма от днешното заседание.

От дискусията стана ясно, че съдебните кадровици твърдо стоят зад избора си:

"Ако трябва пак да извървя тази процедура, бих гласувал по същия начин", декларира най-скорошният член на прокурорската колегия на ВСС Евгени Иванов. Той се възмути, че писмото от Люксембург пристигнало у нас преди там да пристигнат материалите от изслушването в София и нарече това "процедурно нетърпение": 

"И силно се надявам това нетърпение да е плод на, наистина, нетърпение, на желание процедурата да финишира бързо, а не на нещо друго".

За писмото съобщиха точно преди седмица пред "Хоризонт" от пресцентъра на Европейската прокуратура.

На 13 февруари - след няколкодневно изслушване, Прокурорската колегия избра шестима прокурори, трима следователи и един съдия за делегирани европейски прокурори, които да работят по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според изданието „Юрактив“ от офиса на Лаура Кьовеши са имали забележки има към седем от десетте предложени български магистрати.

От пресцентъра на българския съдебен кадрови орган обаче не съобщават за забележки, а само за изискана допълнителна информация.

В края на миналата седмица в кратко прессъобщение от Прокурорската колегия обявиха, че в писмото от Лаура Кьовеши високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори и че процедурата все още не е финализирана. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени