Eмисия новини
от 01.00 часа

78 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 10.03.21 в 15:35
С церемония пред Паметника на спасението, беше отбелязана 78-та годишнина от спасяването на българските евреи/
Снимка: БТА

Навършват се 78 години от спасяването на българските евреи.

В София годишнината бе отбелязана с церемония пред Паметника на спасението. 

„България даде на света възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в българската и световната история“, заяви израелският посланик у нас Йорам Елрон.

„Ние трябва да се обединим и да следваме българския лъч светлина, който изгря по времето на Втората световна война и който ще ни води към по-добро бъдеще“.

За БНР доцент Александър Оскар - председател на организация на евреите в България „Шалом“, заяви:

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Израел Йорам Елрон/БТА

Церемония се състоя днес и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Пред БНР председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев каза:

„На тази дата са били привикани първите хора, които е би трябвало да бъдат натоварени на вагони и да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Това не се случва и това е наистина едно чудо, защото в средата на една най-жестока за човечеството война един народ, една църква и една интелигенция се изправят и успяват да спасят сочените за врагове хора“. 

Във всяко еврейско семейство в Пловдив продължава да се разказва за събитията от днешния ден, когато над 600 души са събрани в двора на тогавашното Еврейско училище, превърнато в жандармерийски участък, за да се подготви депортацията им в нацистките лагери на смъртта.

Тогава при тях идва Пловдивският митрополит Кирил, чиито думи се предават на поколенията и до днес: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите на смъртта да тръгнат“.

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. 

Организатор на честването е организацията на евреите в България „Шалом“/Пловдив/БТА

Възпоменателна церемония се състоя и в Тел Авив, където бяха поднесени венци и цветя на паметника на брега на морето.
В Израел също се състоя възпоменателна церемония, на която говориха българският посланик Румяна Бъчварова и представители на преселническите организации, както и на Българския културен център на Светите земи. 
Венци и цветя бяха поднесени от спасени евреи, техни деца и внуци, както и от представители на българското училище в Израел.

„Един от най-хубавите моменти в историята на българския народ, за нашият народ. Израелците, родени в България, техните синове и внуци, се споменава следното – за любовта между хората. И това е много важен момент", отбеляза председателят на дружеството за приятелство между Израел и България Ицхак Липовецки.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.