Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел Стоянов: Балетният свят се развива – не мисля, че е възможно съвършенство

От „Росна китка“ до Академия „Агрипина Ваганова“ в Санкт Петербург

Габриел Стоянов е балетист, хореограф, класически танцьор и не само – танцът е неделима част от съдбата му. През 2020 г. Габриел е приет да прави докторантура в Академията "А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург. 

За пътя от България до Швейцария и до Русия, за учителите и тяхната значима роля в живота, за любовта към балетното изкуство, за това какво го вдъхновява, и за Академията на руския балет "А. Я. Ваганова” – разказва в "Артефир" Габриел Стоянов:

Танцът като съдба

"Балетът очарова, възхищава естетиката, цялото съвършенството на формите... На 5-годишна възраст родителите ми ме заведоха във фолклорен ансамбъл "Росна китка". По някакъв начин те определиха така съдбата ми.

България също е известна със своите традиции в балета и на професионализъм в балетното изкуство. Музикалната академия "Панчо Владигеров ми е дала изключително много. Доц. Калина Богоева, която през всичките тези 6 години на моето обучение беше непрестанно до мен, ми е помогнала много. 

Балетът е изкуството, което се е превърнало във визитна картичка на Русия. Академията "А. Я. Ваганова” е създадена през 1738 г. Тя успява до наши дни да съхрани цялата история, абсолютно всичко в класическия танц, което не се е загубило дори до наши дни. Ако по-рано формата е била по един начин, ако по-рано е гледано как артистите танцуват и колко са музикални, то и днес е по същия начин. Смятам, че Академията "А. Я. Ваганова” и до наши дни е един огромен пиедестал на балетното изкуство.

Получи се едно надграждане на материал, който ми е бил предаден от България."

Мярата за съвършенство в балета

"Като цяло смятам, че в балетния свят няма как да се постигне съвършенство – това е работа върху себе си през целия живот – и физически, и не само. Винаги трябва да се развиваме, трябва да има една добра основа, върху която да се гради. За нас това е Ваганова, разбира се. Но пък светът се развива в наше време, с годините балетният свят се развива много – не мисля, че може да се постигне съвършенство. По-скоро е непрестанна работа в стремеж към този връх."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Снимки – личен профил във Фейсбук на Габриел Стоянов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна