Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи в Смолян с акция за чистотата на града

Валентин Кехайов и Мирослав Чавдаров
Снимка: Радостина Чернокова

В Смолян младежи, загрижени за чистотата на града си, са сложили табели, с които призовават да пазим и да сме отговорни.

Оригиналните табели се монтират във всички квартали на Смолян, в паркови пространства и оживени места. 

Част от табелите са направени с помощта на БГ Бъди активен, а другата част със средства от бюджета на община Смолян по програма на местната комисия за борба с противообществените прояви.

Дизайните на табелите са на победителите в конкурс, организиран в рамките на проект партньорство за красива и чиста България -  част от дългосрочната програма - „Място България“.

Целта е да допринесем за повече отговорно отношение сред местните жители относно изхвърлянето на отпадъци, каза Валентин Кехайов, председател на неправителствената организация „Млади изследователи за младежко развитие" в Смолян.

„Движейки се в самия град видяхме, че за съжаление, макар и толкова приятен чист град напоследък виждаме доста вандалски истории, свързани с това да бъдат надраскани доста стени и да бъдат изхвърляни боклуци извън самите кошове. Решихме, че със слагането на такива образователни табели в същото време забавни ще провокираме интереса на самите граждани и евентуално да помогнем самите вандали да преустановят самата дейност, тъй като за съжаление това не е примера, който ние като млади хора искаме да даваме на други млади хора. Това е уникалното в тази инициатива, защото самите млади хора се изправят пред други свои връстници и казват стига, престанете това не е града, в който искаме да живеем, искаме да правим смислени и съдържателни неща“, коментира той.

Според Кехайов в инициативата са включени актьори, от които да почерпят знания за базови неща за актьорското майсторство.

„Ние винаги сме твърдели, че заедно се случват нещата, в кооперация с община Смолян и с областната управа. Това е смисъла на тази инициатива - да направим така, че да свържем всички заинтересовани страни“.

Мирослав Чавдаров, който е от инициативата на „Млади изследователи за младежко развитие“ коментира:

"Искам да изглежда едно по-добро място за живот, за младите хора, да има по-малко вандалски прояви, аз съм част от тази инициатива и съм твърдо за това нещо".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени