Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли планетариум в София

Млад екип планира производство на планетариуми

Прожекции на мозъка и обучение по физика ще са част от програмите

Снимка: Недислав Веселинов

Екип от ентусиасти от Катедра "Радиофизика и електроника“ към Физическия факултет на Софийския университет решава да започне работа по проект за откриването на планетариум в столицата. Подпомагат ги експерименталното конструкторско бюро "Фотоника", както и фондациите "Карол Знание" и "Америка за България". 
"Зад този проект стоят и много съмишленици, полусферата на купола е готова, а това е най-трудна част от проекта, използвали сме авиационна технология с епоксидна смола и фибростъкло, тествахме вече купола", разказва в предаването "Хоризонт до обед" докторантът от Физическия факултет на Софийския университет Недислав Веселинов. 
Екипа на проекта за новия планетариум

"Проведохме разговор с най-добрия специалист по проекционни технологии в света и така нашият купол ще дава възможност на посетителите, гледайки напред, да се чувстват все едно са на Марс - образът ще е ясен все едно си в марсоход", поясни Веселинов.

"Засега групата търси места къде да постави купола на планетариума" каза в 17-годишният Апостол, ученик във Втора немска гимназия. Той е човекът, през който минава финансовата част на проекта. 

"Искаме в планетариума да се прожектират не само филми за Космоса, но и за физика, биология, проекции на мозъка.

Снимка: Недислав Веселинов

Очаква се през 2021 година в училище да се внедрят нов тип иновативни стаи по европейски програми и искаме поне пет училища в България да могат да учат в планетариума, свързахме сме по тази идея и с образователното министерство", каза още ученикът.

Апостол планира производството на планетариуми да стане бизнес. Казва, че вече малки общини били проявили интерес. И освен създаването на планетариумите, Апостол смята, че неговата идея включва разработването в бъдещите филми за тях.

"Надяваме се с приходите да правим филми за различни възрастови групи - като ще избираме различни теми за всички, филми, които забавляват и дават много нови знания", посочи още Апостол.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна