Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от София беседваха с ЕП за европейските политики

Снимка: предоставена от ПГТК

Причините за учредяването на Европейския съюз, функциите му и механизмите на управление в блока, неговия бюджет, както и политиките към киберсигурността и кибертормоза – тези сериозни теми обсъждаха учениците от софийската Професионална гимназия по телекомуникации в онлайн беседа с представител на Европейския парламент у нас в началото на тази седмица. Младежите участват в състезание, за да спечелят пътуване до Страсбург или Брюксел.

Професионалната гимназия по телекомуникации в София е част от програмата „Училища – посланици на Европейския парламент” и макар и в условия на дистанционно обучение тийнейджърите работят усилено, за да извоюват приза като редовно участват в състезания, организирани от Бюрото на Европарламента в София. На 9 март във виртуална дискусия Есен Алиева – администратор в отдел „Посещения и семинари“ и лектор към българското представителство на Европейския парламент, представи пред учениците презентация, с която запозна младежите в горен курс на обучение с начина на работа и функциониране на Евросъюза, която събуди любопитство към европейските институции. Преподавателят по английски език в гимназията Жанет Декова, която също участва в срещата:

„Г-жа Алиева запозна младшите посланици с устройството и дейността на Европейския парламент. На учениците беше дадена възможност да коментират и поставят въпроси, на които тя отговаряше по изключително интересен начин. По време на беседата те успяха да научат нови и интересни факти за европейските институции. Особено интересна беше виртуалната разходка из двете сгради на Европейския парламент, която силно впечатли младшите посланици. Грандиозните сгради в Страсбург и Брюксел засили мечатата им някой ден да стъпят там. Успоредно с виртуалния тур на европейските институции г-жа Алиева обърна внимание на нарастващата роля на киберсигурността в сферата на образованието, пречупена през призмата на кибертормоза. Новата реалност, която едногодишната пандемична обстановка, която Covid-19 наложи, както и преобладаващото обучение в електронна среда, неминуемо поставят сериозен акцент върху това как младежите и преподавателите да защитават личните си данни и как да преодоляват опасността от това да се превърнат в жертви на кибертормоз. Срещата завърши с покана за следващи такива, но този път в областта на политиките на Европа за развиването на науката и възможни разговори с депутати.”

Механизмите, по които младите хора могат да наблюдават и да влияят на случващото се в Европарламента, бяха увлекателни за учениците. Младшият посланик на Европейския парламент Владислав Желев:

„Разбрахме какво представлява Европейският парламент, каква е функцията на Европейската комисия, кой и как управлява Европарламента. Запознахме се с доста актуални теми – Брекзит, политическите формирования в Парламента, справянето с коронакризата... Една от интересните теми, която ме грабна, беше формирането на европейския бюджет. Цели 13 процента от него идват от глоби върху компании или държави. Наскоро нашумял такъв случай е глоба на „Майкрософт” на стойност 1 милиард и 700 милиона евро. Фрапантната глоба е била наложена по обвинения за монополни практики на гиганта относно негови софтуерни продукти. Истински важното е всъщност, че Европейският парламент е „показал мускули” и така е защитил позицията на малкия и средния бизнес, показал е, че свободният и висококонкурентен пазар е един от приоритетите на Евросъюза.”

Как Професионалната гимназия по телекомуникации в София ще продължи участието си в Програмата за училища-посланици на Европейския парламент? За някои от предстоящите дейности разказва Жанет Декова:

„За учениците от горните класове се организира Европейски младежки семинар на английски език с възможност за работилници, дискусии с евродепутати и дебати с други ученици от Европа. Ние кандидатствахме и бяхме одобрени да участваме в Младежки семинар „Бъдещето на Европа”, който ще се проведе на 15 април 2021 г. от 10:00 до 12:00 ч. брюкселско време на английски език. Разделени на групи, учениците във виртуалната среща ще търсят решения на поставени актуални теми и ще направят конкретни предложения, които директно влияят на ежедневието ни и които да бъдат осъществени на практика чрез европейските политики. В заключителната сесия младшите посланици ще имат интерактивна дискусия с член на Европейския парламент.”

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!