Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Матев е оправдан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

Прокуратурата ще протестира срещу решението на Софийския градски съд

| обновено на 12.03.21 в 18:19
Йоан Матев
Снимка: БГНЕС

Без виновен приключи на първа инстанция делото за убийството в Борисова градина от преди шест години. С три на два гласа състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев, че умишлено е причинил смъртта на 15-годишния Георги Игнатов.

На 2 юни 2015-а тялото на Георги беше намерено с прободна рана в сърцето на пейка в столичната Борисова градина, а Матев получи обвинение 20 месеца по-късно.

Извършителят на престъплението беше издирван по стоп кадър на видео от една от охранителните камери на Националното радио, на който се вижда младеж, който се оттегля от Борисова градина. Според разследващите Йоан е бил посочен от брат си. Марсел Матев е показал и къде е ножът, с който е убит Георги.

Петчленният съдебен състав е бил единодушен, че младежът от видеото е Йоан Матев и че той е бил в Борисовата градина. Според мнозинството - младши съдията Андрей Георгиев и двама съдебни заседатели, обаче няма нито преки, нито косвени доказателства, че е държал ножа, с който е убит Георги.   

Адвокат Ина Лулчева заяви:

"Изводите са, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там две години. Очевидно съдът е приел същото".

Според председателя на съдебния състав Руси Алексиев и третия съдебен заседател, макар и косвени, доказателствата водят към Йоан Матев. 

Така смята и представителят на родителите на убитото момче - Станислава Каракушева.

Прокуратурата, която поиска 12 години затвор за Йоан Матев, ще протестира присъдата:

"Независимо, че става въпрос от косвени доказателства, те представляват една действителна последователна верига, която води до несъмненият извод, че той е извършителят, така че според нас имаме всички основания присъдата да бъде отменена и той да бъде признат за виновен", каза говорителят на СГП прокурор Антоанета Панчева.

В последната си дума пред съда подсъдимият изказа съболезнования на близките на Георги Игнатов, а след като чу "невинен", си тръгна без коментар.

Матев прекара в ареста повече от 3 години, а по време на пандемията беше освободен под домашен арест. От днес вече е с най-леката мярка за неотклонение  - подписка. 

Делото приключи на първа инстанция шест години след у на 2 юни 2015 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна