Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

(Пост)пандемична интерактивна опера, в която героят си ти

Нейко и Димитър Бодурови
Снимка: Александър Лазаров, Сирил Вермерс

Аудиовизуалният проект „Рефлектор“ е мащабна по своя размах идея, в чиято основа са живеещият в Амстердам пианист Димитър Бодуров и малкият му брат – тромпетистът Нейко Бодуров, чийто квинтет NIKOBO е сред най-интересните нови явления в българския джаз, непосредствено преди пандемията

„Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша – пишат авторите на сайта на проекта, приканвайки ви да се включите – а вашите мисли, думи, чувства са нашето либрето“. 

Целта е да се съберат максимален брой кратки видеоистории от времето на първата карантина досега (вижте кратката анкета на страницата на „Рефлектор“, която е необходимо да попълните – първият етап е до 15 март, така че побързайте!) и въз основа на колажа, който се получи, двамата ще създадат музиката за пърформанса, чиято премиера ще бъде на осмото издание на фестивала „Радар“ във Варна в края на лятото. Всички участници получават билет за премиерата. А „Аларма“ се свърза и с двамата братя (Димитър в Амстердам и Нейко във Варна), за разговор надълго и нашироко за „Рефлектор“.

Относно идеята на водещия „Аларма“ да следи документално месец по месец етапите на създаването на произведението, и Димитър, и Нейко се съгласиха, че наистина ще е интересно да правим по-често такива „Рефлектор“-ни радиомостове.

Следва продължение…

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени