Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Маринкова: 1324 са сигналите за липса на достъп до лекарства

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова
Около 42% от пълнолетните българи, или около 50% от ползващите интернет, са готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това сочи национално представително проучване на агенция „Маркет линкс“, проведено сред 1000 души, огласено тази седмица на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване.

В момента у нас онлайн могат да се търгуват само лекарствени продукти без рецепта. 1324 са сигналите за липса на достъп до лекарства, подадени на платформата на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

"Създадохме тази платформа, за да се помъчим да подобрим разбирането за затруднението на пациентите и да търсим работещите решения за повишаване на достъпа им до лекарства”, казва Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Тези сигнали са индивидуални и не могат да са представителни, но пък са показателни за липсите на някои медикаменти.

“Сигналите, които сме получили, сме ги анализирали много внимателно, за да търсим и да даваме работещи решения към тези, които определят посоката на държавата.

При 24% от всички сигнали, причините са заради временни затруднения на вноса, основно заради производствени проблеми. При 19% от сигналите, т.е. всеки пети, търси лекарство, което няма разрешение в страната, 18% са лекарствата, които са изтеглени от българския пазар”, допълва Боряна Маринкова. 

"Ако бизнеса достига до иновативни идеи и ИТ индустрията, която ражда поредното технологично чудо, нека законодателната инициатива прегръща подобни решения, които облекчават достъпа на пациента до лекарства", казв тя.

Още за дигиталната трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти и за достъпа на пациентите до лекарства - чуйте в разговора на Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!