Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарят на починалата в Благоевград бременна искал хоспитализация 10 дни преди трагедията

Болницата в Благоевград
Снимка: „МБАЛ – Благоевград“

Десет дни преди фаталния край  личният лекар на починалата в благоевградската болница бременна жена е настоял тя да бъде прегледана от гинеколог и незабавно да бъде настанена в лечебно заведение. 

Д-р Джупанов от Разлог, който е личен лекар на цялото семейство, е прегледал бременната жена в късния следобед на 5 март, петък. Въпреки че не е имала ярко изразени симптоми на Covid инфекция, той е бил категоричен, че 43 годишната жена трябва да постъпи в болница. И още: 

„Моят съвет беше още в петък, когато за пръв път дойдоха, по най-бързия начин да се обърнат към акушер-гинеколог. Основното беше да влязат по най-бързия начин в болница, защото там имаше рискове – възраст, наднормено тегло, кръвно и така нататък“.

През почивните дни лекарят е поддържал постоянна връзка по телефона с пациентката и е продължил да настоява пред съпруга и да вземат спешни мерки: 

„В неделя съпругът ѝ дойде, за да вземе документите за преглед и пак му повторих, аз съм го описал и документално, задължително веднага да тръгнат към болницата“.

Едва на четвъртия ден бременната жена постъпва в Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в Благоевград  и час след това е преместена в реанимация. В събота сутринта тя губи битката с Covid-19. По случая здравният министър разпореди проверка , такава е назначил и директорът на болницата в Благоевград.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна