Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино от Ямболско слуша Бетовен и Моцарт

| обновено на 24.03.21 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте за вино, което слуша класическа музика? Ако не сте, сега чувате!

Любител на класиката е виното “Балар К1 2013“, купаж от Мерло и Пети Вердо.

Винарна “Балар“ се намира в село Скалица, 30 км югозападно от гр. Ямбол. Част от вината в избата са подложени на необичаен експеримент – въздействие с музика. Какви са резултатите и колко чувствително е виното към музиката, разказва Мариана Върбанова в “Семейно радио“.

“Купажът Мерло и Пети вердо е в основата на т.нар. "музикално или витализирано вино", защото през 2013 г. точно с това вино започнахме един експеримент – озвучаваме виното продължително в бъчвата с класическа музика.

Наричаме го витализиране, защото вибрацията от музиката вкарва един допълнителен живот на течността. През 2013 г. това беше нашата първа реколта, чрез технология успяваме да вкарваме музика директно в бъчвата. Даже, ако застанем до бъчвата, музиката не се чува, което позволява всички вибрации да се поемат от виното в продължение на 12 месеца.

Когато бутилираме, го бутилираме в бутилка, покрита с платина, за да може максимално да изолираме течността от външни влияния.

Базирали сме се на теорията, почиваща на множество експерименти, които сме чели, че водата малко или много променя своята структура под външни влияния, звуци и т.н. Логично е виното, което е в по-голямата си част е вода, също да се повлиява от вибрациите на музиката.“

Реколти

“Първата реколта беше 2013 г. под звуците на Бетовен. След това 2016 г. бяха витализирани още две бъчви с Вивалди, и в момента се витализират още две бъчви с музиката на Моцарт.

Избрала съм това да е виното K1 2013, нашата линия е К. Линията ни е озаглавена с буквата К, защото още от началото идеята беше да създаваме качествени, класни вина купажи и така се събраха много К-та. В момента имаме и чисто сортови вина, но буквичката си остана.

Виното, което съм избрала, е много комплексно. Съветват, когато някой се сдобие с него, да му отдели повече време, защото всяка глътка разкрива различни пластове от вкусове. Също така то е от 2013 г., което значи, че вече е отлежало осем години. Първо, малко в бъчва, след това – в бутилка. И това е нашата идея – да правим вина, които имат много добър потенциал за отлежаване. Това вино е в своя апогей все още, има още няколко години живот. Затова и подбираме такива сортове. Имаме пет различни червени сорта. Всичките са с добър потенциал за отлежаване.“

Повече за това как се отразява музиката върху вкуса на K1 2013, можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени