Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петокласник написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“

Основно училище „Гео Милев“ в село Грохотно, Девин
Снимка: Личен архив

Петокласникът Байрам Дерменджиев от основното училище „Гео Милев“ от девинското село Грохотно написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“ за учениците в 7 клас от училището, в което учи.

"Моята мечта е да стана химик, който се занимава с химия и физика", категоричен е 12-годишният Байрам, който от малък се интересува от природните науки.

Смята химията като свое призвание и започва да учи сам, посещава и консултациите в училище за седмокласниците. Не успява добре да разбере уроците в учебника, затова решава да направи помагалото със сбита информация от всеки урок и да подготви задачи за проверка на знанията след всяка тема.

"Помагалото е разделено на три части. Първите два раздела са от алкалната група и халогенната, а третата ще бъде за химичните закони. Правя го, защото, когато чета от учебника, не ми е толкова ясно и аз реших да направя помагало, което всички да го разбират", казва Байрам.

Байрам Дерменджиев              Снимки: Личен архивПризнава, че най-голямата му опора е учителката му по химия Елена Хаджийска. В рамките на обучение от разстояние Байрам влиза в ролята на учител и вече два пъти преподава уроци чрез презентации, които старателно подготвя. 

Наскоро е решил изпита за национално външно оценяване по химия след 7 клас, а резултатът е 5,40, похвали се директорката на училището Фани Василева.

"Ние всички бяхме удивени, когато той прояви самоинициатива и каза: "Госпожо, аз искам да издам помагало по химия и опазване на околната среда".

Байрам помага в обучението и на най-добрия си приятел Ерен Селим.

"Байрам е моят съученик. Той е много запален по химия и аз му пожелавам да стане много добър химик и да изкарва още други помагала. На мен ми помага по някои уроци, които не ги разбирам", каза Ерен Селим.

Той призна, че любимият му предмет е математика и мечтае да стане лекар:

"Литературата малко ме затруднява, защото някои въпроси са трудни. Когато госпожата ни дава тестове, аз не ги разбирам толкова много, в онлайн обучението не разбрах толкова много уроците, защото връзката прекъсваше".

Байрам споделя, че му липсва реалната среда в училище и пряката връзка с учениците заради пандемията.

"Малко ме затруднява понякога, когато имам проблеми с интернета и не мога да разбера задачите".

Целия репортаж  можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени