Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският здравен министър отново защити „АстраЗенека“

Британският здравен министър Мат Ханкок, който също прекара коронавирусна инфекция, 3 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търсенето на ваксината на „АстраЗенека“ във Великобритания продължава да е голямо, въпреки че редица държави от ЕС прекратиха временно използването ѝ в техните програми за масово ваксиниране, заяви здравният министър Мат Ханкок.

Той допълни, че британските регулатори следят отблизо страничните ефекти, но в момента няма доказателства, че се образуват кръвни съсиреци в резултат на ваксината.

13 европейски държави спряха ваксинирането с продукта на „АстраЗенека“, докато не получат необходимото потвърждение, че е безопасен.

Британският регулатор на лекарствата обаче обяви, че няма доказателства, че ваксината е причина за случаите на кръвни съсиреци.

Ханкок призова хората да слушат компетентните органи и да се ваксинират възможно най-скоро. Той допълни, че подобно на британския регулатор и Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация също смятат, че ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна.

Утре се очаква Европейската агенция по лекарствата да представи резултатите от своето разследване. Много учени се изказаха тази сутрин в подкрепа на „АстраЗенека“ с аргумента, че забавянето на масовото ваксиниране ще има много по-тежки последици, отколкото някои изолирани случаи на странични ефекти, за които дори няма убедителни доказателства, че са в резултат на ваксината.

Междувременно последните статистически данни показват, че почти 25 милиона британци са получили първа доза ваксина, а около 1,7 милиона вече са и с втора доза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна