Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Фейсбук ще се бори с дезинформацията у нас

Снимка: БТА

Фейсбук обяви старта на своята програма в България за проверка на фактите от трети страни в партньорство с агенция Франс прес, проверител на фактите, сертифициран чрез Международната мрежа за проверка на факти.

"Публикациите в социалните мрежи за коронавируса и ваксините надделяват и изместват всякакви други новини, но начинът,  по който са поднесени, поставят под съмнение науката, заплахите за нашето здраве и постиженията на медицината и това може да е много опасно", посочи в предаването „Хоризонт до обед“ журналистът Росен Босев, който е в ролята на проверител в България. Той е с 16 години опит в изданието "Капитал" в областта на правосъдието, човешките права, правоохранителните институции, разследвания.
Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Фейсбук я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение.

Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат. Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама. Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Фейсбук предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна.

„Ние като проверители търсим първоизточника на информацията, дали снимката е съотносима към съдържанието, темите се подбират по тяхната обществена значимост, дали има интерес към дадена тема и как тази тема е достигнала до хората, колко често е била споделяна“, посочи още Росен Босев.

"Проверката на съдържанието във Фейсбук е една част от работата на агенция Франс прес по проверка на данните. Конкретно за България Фейсбук е може да се каже господстващата социална мрежа на пазара. Когато някой има съмнение, той може да подаде доклад за някоя информация, така всеки може да бъде полезен в борбата с фалшивите новини", каза още журналистът.

Той допълни, че програмата не предвижда изтриване на публикациите. Съмнителните публикации ще са обозначени, че са квалифицирани като подвеждащи или неверни.

Като част от борбата с дезинформацията, Фейсбук си партнира с независими проверители на фактите от цял свят, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието.
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени