Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландски финансови активи за 100 млрд. евро напуснаха Лондон в посока ЕС след Брекзит

Сетълмента на ирландски финансови активи на стойност над 100 милиарда евро са напуснали Лондонските борси в посока Европейския съюз в резултат на Брекзит при последната корекция на пазарите, съобщава Ройтерс.

Паневропейската борса Euronext, която управлява Ирландската фондова борса (Irish stock exchange), заяви в четвъртък, че от 15 март е приключила миграцията на сетълмент на ценни книжа за 50 ирландски компании от базирания в Лондон централен депозитар Crest към депозитара Euroclear Bank в Брюксел.

Сетълментът на ценни книжа на ЕС трябва да се извършва в централен депозитар на ценни книжа в рамките на блока, напомня Ройтерс.

Въпреки че трансферът няма непосредствено отражение върху работните места и данъчните приходи във Великобритания, това е допълнителен знак за това как британската индустрия за финансови услуги се откъсва от ЕС.

Европейският съюз беше предоставил временно разрешение на британския депозитар Crest да продължи да осъществява сетълмента на ирландски ценни книжа в Лондон, докато приключи процеса на миграцията. Трябва да се има предвид, че Crest е част от базираната в Брюксел Euroclear.

Миграцията следва преместването на търговията на акции и деривати в евро от Лондон към единния блок, като сега в Брюксел се осъществява клиринга на деривати.

"Миграцията на едро на сетълмента на ценни книжа от един централен депозитар към друг е безпрецедентна“, каза Дарил Бърн, главен изпълнителен директор на Euronext в Дъблин.

"Сега имаме дългосрочна сигурност относно търговската инфраструктура за ирландския пазар след Брекзит, което гарантира, че Ирландия ще остане привлекателна юрисдикция за листваните компании и участниците на пазара през следващите години“, каза още Бърн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени