Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази почти нулевата си лихва и размера на програмите за "количествени облекчения"

Английската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време запази без промяна и своите стимулиращи програми за покупки на активи, известни като "количествените облекчения", преди очакваното възстановяване на британската икономика по-късно през годината, подпомогнато от ускореното темпо на ваксинация срещу Covid-19.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март 2020 г. (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ запази рекордно ниската лихва непроменена и разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

АЦБ посочи, че развитието на глобалния икономически растеж е било малко по-силно от очакваното и че неотдавнашният британски план за разхлабване на противоепидемичните ограничения може да доведе до малко по-добри перспективи за растежа на потреблението в страната през второто тримесечие на 2021 г.

Перспективите преди британската икономика обаче остават "необичайно несигурни", подчерта централната банка след края на днешното заседание.

Комитетът за парична политика на АЦБ заяви, че ще продължи да следи отблизо ситуацията и е готов да предприеме допълнителни мерки, за да постигне заложените цели на централната банка. АЦБ обаче няма да започне затягане на паричната си политика, "поне докато няма ясни доказателства, че е постигнат значителен напредък в премахването на свободния капацитет и устойчивото постигане на целта за инфлация от 2 на сто".

Ако инфлационните перспективи отслабнат, Комитетът за парична политика на АЦБ е готоа да предприеме всички необходими допълнителни действия, за да постигне своите цели, посочи централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени