Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел показаха най-стария кош в света - от периода преди грънчарството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иманяри са се възползвали от липсата на контрол по време на едно от противоепидемичните затваряния в Израел и са се опитали да проникнат в още неизследвани пещери край Мъртво море.

През април миналата година - месец след началото на карантината, се е наложило  археолози, техни доброволни помощници и младежи от курсовете за подготовка за армията, да отидат в пустинята за спасителна операция, за да не допуснат плячкосването на ценни артефакти

Находките бяха показани в лабораторни условия на 16 март в Йерусалим.

Младежи с подготовка по алпинизъм от курсовете за предвоенно обучение успяват да проникнат в една от пещерите Мурабаат в резервата Нахал Дарга в Юдейската пустиня. Попадат на най-интересната находка не просто за сезона в Израел, а в световен мащаб: огромен непокътнат кош с капак, който е изключително добре запазен поради високите температури и екстремното безводие в региона.

Кошът е от периода преди откриването на грънчарството. Това е най-старият кош в света, открит напълно непокътнат. Той има вместимост от 90-100 литра. Изработен е от растителен материал (палмови клонки), като методът на изплитане е необичаен. В момента на откриването е бил празен, но следва проучване на малкото пръст, запазена вътре и на полепналите микроскопични частици по стените му, за да бъде изяснено за какво е използван и какво е поставяно в него.

„Въпреки че тези наши находки са открити при спасителни работи, ние работим 3 години и половина по проект за разкопки и изследване на пещерите в Юдейската пустиня. Освен коша, който е уникален и е първото в света доказателство как са съхранявали продуктите преди откриване на грънчарството, намерихме откъси от свитъци отпреди 1900 години“, разказва проф. Офер Сион, ръководител на отдел в Управлението за античността.

Част от откритите върхове на стрели

„Това са нещата, които трябва да направите: говорете истината един на друг, дайте истинска и съвършена справедливост пред портите си. И не си измисляйте зло един на друг и не обичайте лъжесвидетелства, защото всичко това са неща, които мразя - заяви Господ." Тези думи от Книгата на пророк Захария са част от свитъците, открити през изминалата година в пещера, където еврейските бежанци са се укривали от римските гонения след въстанието на Бар Кохба. От пергамента са останали десетки фрагменти.

Това е първото откритие на ръкописи след намирането на последните библейски свитъци при археологически разкопки в Кумранските пещери. Преди повече от 60 години край Кумран бяха открити знаменитите свитъци, които са най-старите запазени преписи на Библията. 

Част от откритите монети

Освен това са намерени и монети от времето на въстанието на Бар Кохба, а също и части от дрехи и върхове от стрели. Интересно е, че свитъците са превод от иврит на гръцки. Знае се, че това е бил доминиращ език в страната, но се смята, че тези ръкописи са от синагога.

Климатичните условия са позволили изключително доброто съхраняване на свитъци и древни документи, които са изключително ценни за културното наследство. Цената им на световния черен пазар е изключително висока.

Фрагмент от Книгата на дванадесетте малолетни пророци

Намерени са още фрагменти и от Книгата на пророка Наум, а също и малко по-добре съхранен свитък от Книгата на дванадесетте малолетни пророци.

Сред уникалните находки е и мумифициран скелет на 6-годишно момиченце, наметнато вероятно от родителите си със завивка, която покрива само горната част на трупа, поставен във фетaлнa поза.

„Останките от момиченцето са отпреди 6 хиляди години. Частично мумифицираният скелет на детето е увит в плат. Било е погребано между два плоски камъка, в плитка, специално изкопана яма. Платът е около главата и гърдите, като малко одеяло, а крачетата му стърчат навън. Очевидно е, че при погребението са завили детето и са поставили краищата на покривалото под него, точно както родител покрива детето си с одеяло“, пояснява проф. Сион.

Малкият пакет, устоял толкова хилядолетия в ръцете на детето, се разпадна. Скелетът и покривалото му обаче са забележително добре запазени. Поради климатичните условия в пещерата тялото се е мумифицирало. Запазили са се частично кожата, сухожилията и дори косата. Предварително проучване на компютърна томография, проведено от д-р Хила Мей от Университета в Тел Авив показаха възрастта на мумията.“

Снимки в публикацията: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени