Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТАСС: Задържани за шпионаж в полза на Русия в България

Снимка: pixabay

Няколко души са арестувани в България за шпионаж в полза на Русия, съобщават руски агенции, позовавайки се на български медии.

Те са задържани в хода на спецоперация на Държавната агенция за национална сигурност, пише ТАСС, за която новината е водеща.

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости.

Днес у нас продължава разследването по случая. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна