Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи, чех и черногорец са задържани са задържани за финансови измами

| обновено на 19.03.21 в 11:07
Снимка: архив

Петима души са задържани като част от разкрита миналата година международна група за финансови измами, компютърни престъпления и пране на пари. 

След издадени от прокуратурата в Бавария Европейски заповеди за арест са задържани трима българи, чешки гражданин и гражданин на Черна гора, съобщиха от спецобвинението.

Разследването е съвместно на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България. Те са били подпомагани от Българското бюро на Евроджъст. При акцията миналия април у нас бяха задържани трима български и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа, а други петима -  в Сърбия.

В Германия пък беше блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. 

Предполагаемите жертви на групата са над хиляда европейски граждани, от които са били присвоени над 10 милиона евро. Измамените били примамвани да се  регистрират в нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Таксата за регистрация е била 250-300 евро. Тя и инвестираните суми се превеждали по сметки в различни точки на света и с поредица банкови транзакции - изпирани и после разпределяни между участниците в групата.

След изправяне пред съда двама от новите обвиняеми - чуждите граждани, са задържани за постоянно в ареста, други двама са с мерки за неотклонение „домашен арест“ и един е с „подписка“.

За продължението на акцията е публикувана информация и на страницата на Евроджъст.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна