Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Смъртта няма последната дума” е новата книга на доц. Калин Михайлов

Калин Михайлов
Снимка: Пламена Бачийска

„Смъртта няма последната дума” е последната книга на доц. Калин Михайлов. Той е поет, есеист и литературовед, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на пет стихосбирки (излезли между 1991 и 2018 г.), на сборника с есета „Забравената мая“ (2020) и на три литературоведски книги, посветени на отношенията между християнството и художествената литература - „Мориак и Бернанос Бернанос - два романни свята между насилието и любовта“; „Християнство и идентичност". От години поддържа есеистичната поредица “Вяра, живот, творчество” в списание “Християнство и култура”.

Заглавието „Смъртта няма последната дума” идва от историята на баща, който губи дъщеря си, която е на 18 години.

"Този баща трябва по някакъв начин да компенсира травмата, болката, страданието от тази загуба", каза в предаването "Нощен хоризонт" доц. Калин Михайлов.

Главния герой в повестта използва за името за Бог - Милостивия.

"Книгата има елемент на равносметка на изминатия житейски път - опит да бъде направена равносметка чрез историята на героя, поставена в един по-широк контекст, не само личен. В тази равносметка става ясно, че ролята на Милостивия е много съществена, той е наречен Милостив, защото героят се е убедил в неговата милост и то не принципно, абстрактно, а в милостта му към самия него в някакви ключови моменти от неговия житейски път".

Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария. През 2012-2014 г. е лектор по български език и култура в Университета на Саарланд. Председател е на Асоциацията за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“. Пише поезия и проза от ранна възраст, започва да публикува през 1979 г.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!