Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия спря временно употребата на ваксината на "АстраЗенека"

Снимка: astrazeneca

Финландският институт за здраве и благосъстояние обяви в петък, че страната временно е спряла употребата на ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, докато разследва два възможни случая на образуване на кръвни съсиреци при пациенти, които са били ваксинирани между 4 и 10 дена по-рано, предаде Ройтерс.

Властите във Финландия заявиха, че прегледът ще отнеме поне седмица.

Националният консултативен комитет за ваксини в страната (KRAR) препоръча преди месец използването на ваксината на "АстраЗенека" при хора на възраст под 70 години.

Информацията идва, след като ден по-рано Европейската агенция по лекарствата (EMA) реши, че ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" е безопасна и ефективна на фона на спекулации, че може да причини образуване на кръвни съсиреци при тези, които са били ваксинирани с нея.

Решението на EMA доведе до подновяване от петък на имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" в редица държави от ЕС, които временно бяха преустановили поставянето на тази ваксина в очакване на мнението на Европейския лекарствен регулатор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна