Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне един от обвинените в шпионаж за Русия остава в ареста

| обновено на 21.03.21 в 20:56
Снимка: Ани Петрова

При закрити врата  два съдебни състава решават да останат ли за постоянно в ареста петима от шестимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия

Мерките за неотклонение се гледат от Софийския военно- окръжен съд, а медиите няма достъп до  столичната Съдебна палата. 

Петър Петров е първият, за когото един от съдебните състави стана ясно, е уважил искането на Прокуратурата за постоянен арест. Той е заместник-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. Според адвоката му Петър Петков, доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и затова най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция.

"Основни проблем по това дело е, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които специално нашият по-защитен, а и другите, са събирали с цел да предоставят на  друга държава и оттам да се прави извод дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на закона".

Военният прокурор Стоян Лазаров също направи кратък коментар:

"Многобройни са доказателствата. Това е една конспиративна група, които са обучени – бивши разузнавачи и настоящи разузнавачи. Те са обучени да се укриват. Единият от тях, знаете, избяга!".

Предстоят решения и по отношение на останалите четирима, обвинени за шпионаж в полза на Русия. Шестият в групата е на свобода срещу парична гаранция, след като е направил пълни самопризнания  пред разследващите.

Пет отделни са исканията за постоянен арест бяха внесени тази сутрин малко след 6.00 часа. 

Останалите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание, действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че става дума за наречения от Прокуратурата "резидент", и гражданско лице, описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство и е била връзката между съпруга си и служител на Руското посолство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна