Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павлина Михайлова: Отново няма плазма, има лоша комуникация между кръвните центрове

Снимка: БГНЕС

Има недостиг на кръвна плазма, предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайловаот от Сдружение „Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма”.

Плазма няма отново. Спомняте си октомври, ноември – тежката криза, десетките търсения, донори и т.н. Ситуацията сега е подобна.“ 

Януари и февруари не са били използвани, за да продължи натрупване на количествата кръвна плазма, смята Павлина Михайлова.

Михайлова има информация, че в София е имало големи количества плазма, заради което хора са били отказвани да даряват. В други области в страната обаче картината е различна.

Павлина Михайлова подчерта, че комуникацията между четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неясна. Затова и в писмо до здравния министър от сдружението ще питат има ли регламент.

Даряване на плазма във Варна   Снимка: БТА

В Благоевград няма апаратура за даряване на кръвна плазма, заради което доброволци даряват кръв, от която да се извлича плазма. Това е неефективно, припомни Михайлова и призова хората да даряват директно плазма в София.

Недостиг на плазма има в Плевен и Габрово, даде други примери тя.

Относно прилагането на метода лечение с кръвна плазма Павлина Михайлова посочи, че някои болници, например в Етрополе, имат желание да преливат плазма, направили са го обаче неуспешно няколко пъти и се отказват.

„Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство срещу смъртността от Covid-19“, коментира д-р Михайлова в предаването „Преди всички“.

В друга малка болница - тази в Петрич, от лятото на миналата година преливат плазма на 95% от своите пациенти, изтъкна Михайлова. Така натискът върху интензивното отделение там е намалял с 50%.

Плазмата ще бъде ефективна и срещу новите варианти на вируса, но трябва да се увеличи количеството, уточни тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени