Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Службите предупреждават за повишен риск от крайнодесен тероризъм във Финландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата за вътрешна сигурност на Финландия потвърди днес оценката си за риск от терористична заплаха на ниво две ("повишен") по четиристепенна скала и отбеляза, че опасността от крайнодесен тероризъм в страната е нараснала, предаде "Асошиейтед прес".

Финландската Служба за сигурност и разузнаване, известна като СУПО, заяви в отчета си за 2020 г., че е идентифицирала крайнодесни елементи, "притежаващи способности и мотивация да извършат терористична атака" в страната с 5,5 милиона души население.

"Крайнодесните елементи, които са обект на наблюдение от контраразузнаването и са идентифицирани от СУПО, обичайно са свързани с международни крайнодесни кръгове в интернет", посочи в изявление директорът на СУПО Анти Пелтари.

Службата заяви, че "са се появили също някои индикации за конкретна подготовка" на терористични актове от страна на подобни крайнодесни кръгове, представляващи терористична заплаха във Финландия, но не даде повече подробности. Нивото на заплаха остава непроменено от предходната година.

СУПО отбеляза, че като цяло най-голямата заплаха за терористична атака във Финладия в момента произлиза от индивиди и малки групи, привърженици или на крайнодясна, или на ислямска фундаменталистка идеология.

Службата в момента наблюдава дейността на близо 390 лица във Финландия. Мнозинството от тях имат връзки с идеологията на радикалния ислям, но СУПО не даде информация за броя на наблюдаваните от нея лица от крайнодесните кръгове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!