Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на медицината

Снимка: OS IMPLANTS

„Медицината е единствената професия, която се стреми да премахне причината за съществуването си“, е казал един мислител, а ако проследим близкото развитие на технологиите, можем да заключим, че това ще стане скоро.

Виртуалната реалност (VR) навлезе в лечението на психични заболявания и фобии, както и в планирането на сложни операции.

Използването на добавена реалност (AR) осигурява информация за разположението на кръвоносните съдове или туморни образувания върху тялото на пациента.

Няма да е далече времето, когато ще могат да се принтират капиляри, роговица и различни меки тъкани.

Роботизираните системи за безкръвни операции вече са тук, а скоро ще е възможно хирург да оперира пациент на хиляди километри разстояние.

Персонализираните импланти при животни и при хора също са факт.

Технологичният напредък променя и образованието. Чрез различни геймифицирани приложения и добавена реалност студентите имат възможност да се обучават, да проиграват различни сценарии и да се подготвят за практиката.

Неотдавна лекари във Варна направиха уникална операция на гръбнак на куче, използвайки имплант с размер около милиметър. За операцията е бил използван хирургичен модел, принтиран на 3D принтер. Той е изработен от OS IMPLANTS – компания, която се занимава с 3D принтиране на кости. С основателя на компанията д-р Ваньо Везиров разговаряме за бъдещето на медицината и опасенията дали лекарят ще стане излишен.

„Бъдещето на медицината“ е тема и на събитието на Ratio, което ще се проведе на 30 март онлайн с вход свободен. На него д-р Ваньо Везиров и д-р Радко Тоцев ще разкажат как технологичният напредък променя облика на медицината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!