Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите отхвърлиха критика срещу България в доклада за Северна Македония

Любчо Нешков: Властите в Скопие трябва да променят тактиката

| обновено на 25.03.21 в 18:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите отхвърлиха поправка срещу България в доклада за Северна Македония с 353 гласа, подкрепиха я 232-ма, а 97 се въздържаха..

В поправката, внесена от социалистите и зелените, представители на българското правителство се обвиняваха в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония и се „призоваваха да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Самият доклад ще се гласува тази вечер след 20 ч.

Срещу поправката гласуваха всички български представители в Европейския парламент.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев приветства отхвърлянето на поправката и заяви, че в Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин. Като последен пример той даде техния представител на Евровизия Васил Гарванлиев.

На въпрос дали очаква Съветът да даде зелена светлина за междуправителствена конференция до края на португалското председателство, той отговори:

„Такива изгледи аз не виждам, че са за момента възможни. Ако няма желание от страна на Скопие, те са страната кандидат, те трябва да направят тези стъпки, които са изключително основани на справедливостта и на договора“.

По-рано еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той заяви:

„В този повратен момент насърчавам Скопие и София да удвоят усилията си за намиране на взаимно приемливо решение на висящите двустранни въпроси. Бих искал да повторя призива във вашия доклад  (б.а. - вероятно има предвид този на Кючюк), като апелирам и към двете страни да действат конструктивно и да се въздържат от изявления или действия, които биха могли да подкопаят по-широките интереси на ЕС“.

В Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

„Колеги социалисти и от зелените, моля, събудете се и си отворете очите“ - така Ковачев се обърна към евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха поправка срещу поведението на българското правителство.

Преди това докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България. Пред пленарната зала той подчерта, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.

„Когато едно доверие е нарушено, то безспорно трябва да бъде възстановено. И най-добрият начин за това е да се върнем към устоите на договора. Само той ще ни даде възможност да начертаем пътната карта на региона, който неминуемо е свързан с интеграцията на всички страни в Европейския съюз“, каза Кючюк.

„От това ще спечели регионалното сътрудничество, от това ще спечелят добросъседските отношения, от това ще спечели и целият Европейски съюз“, добави той.

В момента евродепутатите обсъждат докладите за напредъка по пътя към ЕС на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се очаква днес. 

В коментар по темата в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС, заяви: 

Случилото се днес е ясно доказателство за ставащото между София и Скопие през последните години. Отпадането на скандалното предложение е справедливо и голямо предупреждение за властите в Скопие, които трябва да се огледат около себе си и да променят тактиката... Те разчитат на публикации и на лобистки игри, за да прокарат неосъществими и безперспективни политики отпреди 70-80 години... Спорът с РСМ не е исторически, той е спор за фалшификация на историческите факти“. 

По думите на Нешков е неизбежна промяна в поведението на Скопие спрямо София

„Ако това не се случи, означава, че дълбоката държава управлява Македония“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна